Vedligeholdelse af oliebehandlede årer

Til vedligeholdelse af oliebehandlede årer kan man vælge mellem to overordnede strategier:
Den ene strategi er ganske enkelt slet ikke at vedligeholde den. Fra naturens side er Western Red Ceder godt beskyttet mod råd og svamp. Saltvand og solens UV-stråler udvasker med tiden cedertræets farvestoffer og nedbryder ganske langsomt træets alleryderste fibre. Det giver træet en flot sølvgrå patinering. Åren kommer derved hurtigere til at ligne et arktisk gravfund, er glimrende at ro med og holder i rigtigt mange år. Hvis man ønsker, at en oliebehandlet åre skal beholde sin rødlige, varme glød, er det nødvendigt med vedligeholdelse. Slib evt åren med fint sandpapir og giv den olie – brug gerne en fed, tørrende olie. Er åren meget tørstig er der en gammel tommelfingerregel der siger; olier dagligt ved brug den første uge, månedligt det første år og derefter én gang årligt. En oliebehandlet GreenlandPaddle kan også efterlakeres. Her anbefales Tonkin lak, Le Tonkinois®, der fungerer godt sammen med linoliebehandlingen.

Vægt og slitage

Image

En GreenlandPaddle i Western Red Ceder er meget let. Men en sådan ultralet træsort er fra naturens side lidt sårbar overfor sten og slag, der kan give mærker i åren. Hvis du laver mærker kan du igen vælge mellem to forskellige strategier; – nemlig den moderne og den grønlandske strategi. Vælger du den moderne strategi går du straks på land og banker hovedet ind i nærmeste træ eller sten - højthulkende. Herefter krisebehandler du åren ved at tale blidt til den i mindst 20 minutter. Vælger du den grønlandske strategi ror du glad videre og siger opmuntrende til dig selv: “det skete sikkert også for mine forfædre…”

På alle oliebehandlede årer vil træet ’rejse sig’ når det bliver vådt/slidt. Åren vil føles lidt mere ru, og det kan være en god ide af slibe, især grebet, med fint sandpapir. Start omkring korn 120. Herefter fordobler du til korn 240 - og så fremdeles - indtil du er tilfreds. Oliér herefter på ny. En GreenlandPaddle er efterbehandlet med bl.a. jomfru-linolie og carnaubavoks fra palmen Copernica Cerifera.

Vedligeholdelse af
epoxybehandlede og lakerede årer

En lakeret eller epoxybehandlet åre kræver minimal vedligeholdelse. Ved hårdt brug vil åren dog med tiden trænge til et ekstra lag. Slib med korn ca. 100 og giv den et ekstra lag.
Image